Connect with us

Energetska efikasnost

Avenue Mall dobiva zlatnu medalju za održivost!

Objavljeno

on

Dobitnik zlatne medalje DGNB System-a je dokaz da je da je vlasnik Avenue Mall-a posvećen održivosti

Avenue Mall, jedan od najpoznatijih i najposjećenijih trgovačkih centara u Hrvatskoj, dobio je zlatnu medalju za održivost u okviru prestižnog DGNB System-a. Ovo priznanje potvrđuje predanost Avenue Mall-a načelima održivosti u svim aspektima poslovanja, od okoliša i ekonomije do društvene odgovornosti.

Upravitelj i vlasnik Avenue Mall-a, tvrtka Euro Structor i akreditirani DGNB System konzultant Hrvoje Kvasnička su proveli analizu održivosti zgrade u Sigetu, u kojoj su trgovački centar i uredski prostori. Cilj analize bio je dobiti objektivnu procjenu u skladu s DGNB System-om, jednim od najstrožih sustava za ocjenu održivosti na svijetu.

Avenue Mall ispunjava sve zahtjevne kriterije DGNB sustava za zlatnu medalju
Avenue Mall ispunjava sve zahtjevne kriterije DGNB sustava za zlatnu medalju

DGNB System vrednuje zgrade na temelju tri grupe kriterija:

  • Utjecaj na okoliš: Avenue Mall koristi niz rješenja za uštedu energije i vode, te kružnu ekonomiju.
  • Ekonomska održivost: Avenue Mall ima dobro poslovanje i dugoročno je stabilan.
  • Socio-kulturna održivost: Avenue Mall nudi kupcima i zaposlenicima zdrav, ugodan, i siguran prostor.

Analizom usklađenosti svojstava zgrade i upravljanja sustavima zgrade s kriterijima DGNB Systema se dokazuje i usklađenost s regulatornim okvirom Europske Unije kao što je EU Taksonomija, s ciljevima održivosti UN-a (SDG). Također usklađenost s kriterijima DGNB System-a vlasniku omogućuje transparentno izvještavanje u skladu s ESG načelima.

Rezultati analize pokazali su da Avenue Mall ispunjava sve zahtjevne kriterije DGNB sustava za zlatnu medalju. To znači da je Avenue Mall primjer dobre prakse i da se ističe kao lider u svom segmentu.

Dodatna važnost ove nagrade leži u tome što se DGNB sustav aktivno prilagođava hrvatskom tržištu. Hrvatski savjet za zelenu gradnju (GBC) kao partner DGNB-a u Hrvatskoj aktivno radi na edukaciji novih stručnjaka i certificiranju prema DGNB System-u.

Dobitnik zlatne medalje DGNB System-a je dokaz da je da je vlasnik Avenue Mall-a posvećen održivosti i da se ova tema sve više ističe kao ključna u svim aspektima poslovanja. Avenue Mall je primjer da se održivost i profitabilnost ne isključuju, te da je moguće graditi i upravljati zgradama na način koji je odgovoran prema okolišu, ekonomiji i društvu.

Avenue Mall dobiva zlatnu medalju za održivost!
Avenue Mall dobiva zlatnu medalju za održivost!

DGNB certifikat je predstavniku vlasnika Avenue Mall-a predao gospodin Dean Smolar izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koji je čestitao Avenue Mall-u na ovom postignuću te je posebno istaknuo sljedeće:

„Europski Zeleni plan te strateški i regulatorni okvir na razini Europske unije koji bi trebao osigurati dostizanje vrlo ambicioznih klimatskih i okolišnih ciljeva te učiniti gospodarstvo i građane Europske unije održivima i otpornima na razne prirodne i geostrateške incidente je pred investitore i vlasnike zgrada stavio relativno težak zadatak: učiniti svoje zgrade energetski i resursno neovisnijima, voditi brigu o zdravlju i ugodnosti korisnika zgrada i sve to na način da ekonomičnost investicije ne dođe u pitanje, uz to su investitori obvezani transparentno i javno izvještavati o održivosti po okolišnim, društvenim i ekonomskim načelima. DGNB System je alat koji pomaže u dostizanju ambicioznih Europskih ciljeva i omogućuje transparentno izvještavanje. Čestitamo Euro Structoru na izvrsnoj ocjeni za Avenue Mall i nadamo se da i će i drugi upravitelji zgradama uvidjeti važnost i vrijednost korištenja DGNB Systema kao alata za povećanje održivosti i ocjenu razine održivosti.“

Također, Lea Spišić, Marketing Manager (Avenue Mall) dodala je sljedeće:

„Izuzetno nam je drago primiti DGNB zlatnu medalju, kojom pokazujemo svoju predanost, rad i disciplinu prema okolini, našim zakupnicima, a ponajprije posjetiteljima. Zahvalni smo i ponosni što je Avenue Mall prepoznat kao održivi, ekološki osviješten, stabilan te nadasve ugodan i siguran prostor za sve koji u njemu borave. Ova nagrada je samo još jedan vrlo značajan dokaz i vrijedan pokazatelj predanosti svih naših zaposlenika koji se svakim danom trude doseći još veću razinu ugodnosti za sve korisnike našeg shopping malla. Primljenu zlatnu medalju ponosno ćemo istaknuti u našim uredima te će nam ona svakodnevno biti podsjetnik i inspiracija, kako se trebamo nastaviti truditi održati i dosegnuti još višu razinu ugodnosti i zadovoljstva svih zakupnika i posjetitelja.“

Hrvatski savjet za zelenu gradnju logo

Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
+385 1 4886 296
info@gbccroatia.org
www.gbccroatia.org

Popularno