Connect with us

Arhitektura

Svjetlost, izgled i maksimalna funkcija – Las Golondrinas, Torremolinos/ES

Objavljeno

on

Projekat Las Golondrinas

Elegantni Las Golondrinas na španjolskoj Costa del Sol stvara privatnost za svoje stanare s pomaknutim rasporedom svojih lođa i nudi najbolje uvjete osvjetljenja tijekom dana. Trajna energetska učinkovitost posebno skrojenih prozorskih krila Nova-line iz FINSTRAL-a osigurana je izolacijskim staklenim jedinicama izrađenim pomoću distancera sa toplinskim rubom SWISSPACER Ultimate.

Četvrt La Carihuela u Torremolinosu u Španjolskoj poznata je po aktivnom životu na plaži ljeti. Samo 50 metara od obalne šetnice, mladi arhitektonski ured Eido izgradio je impresivnu zgradu s impozantnom fasadom od aluminija, stakla i keramike. Na tri razine kreirali su jedanaest individualno dizajniranih apartmana za odmor i penthouse apartman na krovu. Time je postignuta ravnoteža otvaranja interijera prirodnom svjetlu i pogledu na more, a istovremeno ih štiti od žarkog mediteranskog sunca i neželjenih zadiranja u privatnost.

Ekspresivna arhitektura

Izvući najbolje iz uske parcele bila je maksima arhitekata. Zgradu su ekspresivnom gestom otvorili prema jugoistoku, cesti i plaži: struktura s terasastim lođama i velikim ostakljenim površinama okrenuta je prema jutarnjem suncu. Moćni pregradni zidovi odvajaju stanove kako bi stvorili osjećaj intime i privatnosti. Djeluju kao zaštita od sunca i pružaju hladovinu i svježinu kada je sunce najjače.

Različiti dizajni ostakljenih balkona nagovještavaju individualne rasporede, koji zapravo predstavljaju nepogrešivu arhitekturu apartmana za odmor. Sa stražnje strane zgrade, ravna fasada stvara ravnotežu i ima velike prozore za poprečnu ventilaciju i kontinuirano osvjetljenje.

Projekt Las Golondrinas
Las Golondrinas projekt / foto: Finstral

Staklene fasade stvaraju ritam

Unutar svojih stanova, stanari bi trebali imati osjećaj da su tik uz more. Iznutra je zamišljeno da se stapa s vanjskim, zbog čega je jugoistočna fasada u potpunosti ostakljena prema zahtjevima investitora. Prozori od poda do stropa koji mjere visinu od 2,65 metara stvaraju sobe okupane svjetlom, dok je pogled izvana neometan zahvaljujući prozorima gotovo bez okvira.

Koliko god različiti rasporedi, toliko su različite i dimenzije prozorskih otvora: svaki stan u Las Golondrinasu ima prozore različitih veličina. Stoga je traženo rješenje po mjeri koje je ispunilo kako zahtjeve za toplinskim i akustičnim svojstvima, tako i estetske zahtjeve arhitekata.

Toplinski i estetski savršeno

Arhitekti su se odlučili za izvana skriveno prozorsko krilo Nova-line tvrtke FINSTRAL, pri čemu je nemoguće otkriti radi li se o staklu na otvaranje ili fiksnom ostakljenju. Još jedna prednost potpuno staklenog izgleda fiksnih prozora i prozora koji se otvaraju je u tome što skriveni okviri krila izgledaju uže, široki su samo oko 7 centimetara. Ovaj pristup ne samo da stvara elegantnu estetiku, već također propušta puno više dnevnog svjetla u zgradu.

Dvostruka izolacijska stakla izrađena od mediteranskog stakla gotovo neutralne boje kombiniraju učinkovitu zaštitu od sunca s visokom propusnošću svjetla i također zadovoljavaju stroge specifikacije zaštite od buke za Las Golondrinas sa staklima različite debljine.

Arhitekti su se odlučili za bijele, satinirane, PVC profile zbog njihove izvrsne otpornosti na vremenske uvjete, koji učinkovito podnose slani morski zrak i obećavaju minimalne troškove održavanja. Posljednje, ali ne i najmanje važno, satensko bijela površina prozora Nova-line dobro se slagala s drvenim podovima u svijetlim interijerima.

Projekt Las Golondrinas
Projekt Las Golondrinas dizajnirali su arhitekti kako bi uzeli u obzir upadnu svjetlost i dostupne poglede / foto: Finstral

Energetski učinkovit zahvaljujući distancerima sa toplinskim rubom

Stakla izolacijskih staklenih jedinica opremljena su distancerom visokih performansi SWISSPACER Ultimate. Ima vrlo nisku toplinsku vodljivost (lambda vrijednost) na rubu izolacijske staklene jedinice, dok njegove izvrsne psi vrijednosti osiguravaju odgovarajući nizak koeficijent prijenosa topline (U vrijednost) za prozore i fasade.

Prema smjernicama ift-a WA-17 1 & WA-08/3, ovo čini SWISSPACER Ultimate jednim od najboljih svjetskih distancera sa toplinskim rubom. Toplinski rub impresionira i tehnički i vizualno: visoka stabilnost šupljeg profila osigurava stalnu paralelnost okvira, dok folija pruža dugogodišnju funkcionalnost i dug vijek trajanja. Time se izbjegava stvaranje kondenzacije i time smanjuje opasnost od plijesni, čime se pridonosi znatno boljoj životnoj udobnosti.

Distanceri su dostupni u različitim širinama do 36 mm. Također impresioniraju velikom paletom boja u 17 različitih boja. Matirane površine također daju distancerima elegantan i diskretan izgled.

Podaci o izgradnji:

Projekt: Apartmani za odmor Las Golondrinas
Lokacija: Calle Salvador Allende, La Carihuela, Torremolinos/ES
Investitor: Comoli, Málaga/ES
Arhitekt: Eido Arquitectura, Torremolinos/ES
Prozori: FINSTRAL FIN-Prozor Nova-line 77
Distancer: SWISSPACER Ultimate
Završetak: 2021

O SWISSPACER-u

SWISSPACER djeluje globalno i predvodnik je u inovacijama distancera sa toplinskim rubom. Proizvodi impresioniraju svojim izvrsnim funkcionalnim i estetskim svojstvima. Asortiman proizvoda dopunjen je komponentom SWISSPACER AIR koja omogućuje izjednačavanje tlaka unutar izo-stakla. Osnovana 1998. godine, tvrtka pripada grupi Saint-Gobain.

Swisspacer logo

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com

Popularno