Connect with us

Energetska efikasnost

Što je to energetski učinkovita kuća?

Objavljeno

on

Energetski učinkovita kuća

Energetska učinkovitost i važnost uštede energije mnogo se spominju posljednjih godina, no što to zapravo znači na primjeru kuće? Što je to energetski učinkovita kuća, koje sve vrste energetski učinkovitih kuća postoje i u kojoj mjeri tijekom eksploatacije takvih kuća doprinose uštedama u vašem kućnom budžetu, pokušat ćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Postoje različiti tipovi energetski efikasnih kuća koji se baziraju na nivou potrošnje energije:

  • niskoenergetska kuća (low energy house)
  • pasivna kuća (passive house, ultra-low energy house)
  • kuća nulte energije (zero-energy house or net zero energy house)
  • nezavisna ili autonomna kuća (autonomous building, house with no bills)
  • kuća sa viškom energije (energy-plus-house)

Razlike između obične i energetski učinkovite kuće

Energetski učinkovita kuća je objekt koji u odnosu na prosjek troši manje energije za grijanje, hlađenje i pripremu tople vode.

No, unutar energetski učinkovitih zgrada postoje različite kategorije, pa tako možete izgraditi niskoenergetsku ili trolitarsku kuću, pasivnu kuću, nultu energetsku kuću, autonomnu kuću, pa čak i kuću s viškom energije. Svi ovi nazivi označavaju pojmove građenja za koje vrijede potpuno jasne osnove. Proces projektiranja energetski učinkovite kuće uvelike karakterizira suvremeniji pristup i korištenje novih materijala i tehnologija.

Kvalitetnom toplinskom izolacijom u osnovnom konstrukcijskom elementu (poput Ytong blokova) ili dodatnom toplinskom izolacijom može se uštedjeti do 78% energije za grijanje ili hlađenje zgrada. Kod gradnje bilo kojeg tipa energetski učinkovite kuće iznimno je važno prevladati toplinske mostove, što se uspješno postiže primjenom Ytong sustava gradnje koji proizvodi višak energije.

Upravljanje energetski učinkovitom kućom
Upravljanje energetski učinkovitom kućom / foto: Xella

Niskoenergetske kuće

Niskoenergetskim kućama mogu se smatrati oni objekti koji, u odnosu na tzv obične kuće, troše oko 30% manje energije. No, ne postoji globalno prihvaćena definicija niskoenergetske kuće, već postoje razlike ovisno o podneblju. Kod nas se pod niskoenergetskom kućom podrazumijeva potrošnja energije manja od 30 kWh/m2. Ova vrsta energetski učinkovite kuće naziva se još i “trolitarska” kuća, jer paralelno, jedna litra lož ulja je ekvivalentna potrošnji od 10 kWh.

Za postizanje energetskih ušteda u niskoenergetskoj kući koristi se energetski potencijal sunca. Ugrađuju se energetski učinkoviti prozori, obavezne su niske razine propuštanja zraka i povrata topline u ventilaciji za grijanje i hlađenje. Dopušteni su i preferirani standardi prema pasivnim tehnikama solarnog projektiranja ili aktivnoj solarnoj tehnologiji, tj. ugradnja solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija.

Koliko je energetski učinkovita kuća skuplja od klasične kuće?

Ako usporedimo troškove izgradnje i dovršetka niskoenergetske kuće, početna investicija je oko 20% veća u odnosu na klasičnu gradnju. No, svako ulaganje u energetsku učinkovitost je dugoročna investicija koja se višestruko isplati tijekom desetljeća života u novom domu.

Pasivna kuća

Pasivna kuća je svjetski standard za energetski učinkovitu gradnju. Sam naziv otkriva princip njegovog rada – grije se “pasivno”, odnosno bez aktivnog sustava grijanja i klimatizacije.

Dizajnirana je na principu termosice. Drugim riječima, pasivni način gradnje osigurava ravnomjernu temperaturu u kući ljeti i zimi. Ključ je zapravo izolacija i brtvljenje prostora, te cirkulacija zraka kroz posebne sustave. Prema definiciji, pasivna kuća za grijanje ne troši više od 15 KWh/m2 godišnje.

Specifičan arhitektonski pristup, karakterističan za pasivne kuće, omogućuje maksimalno korištenje sunčeve energije, posebice za grijanje u zimskom razdoblju. U prvom redu vodi se računa o orijentaciji objekta, gdje južni zid uvijek obiluje staklenim površinama, dok su na sjevernom dijelu staklene površine svedene na minimum. Vrlo male potrebe za grijanjem prostora uspješno se rješavaju korištenjem dizalice topline u kombinaciji sa solarnim kolektorima.

Energetski učinkovita kuća sa solarnim panelima
Niskoenergetske kuće troše oko 30% manje energije od običnih / foto: Xella

Koncept zdravog i udobnog stanovanja

Sofisticirani ventilacijski sustav s povratom zraka neophodan je u svakoj pasivnoj kući. Zdravlje i udobnost za stanare postiže se opskrbom upravo onoliko svježeg zraka koliko je stanarima potrebno. U stambeni prostor stalno se dovodi “netretirani” vanjski zrak. Tako se unutar kuće održava visoka razina kvalitete zraka i higijene.

Najveća tajna pasivnih kuća krije se upravo u funkcioniranju ovog sustava. Ventilacijski uređaj preuzima do 95% topline od izlaznog zraka, koja se putem izmjenjivača topline prenosi na ulazni zrak. Dakle, svježi zrak se na neki način koristi kao posrednik u grijanju, dok se kao generatori topline koriste posebni sustavi dizalica topline, pored klasičnih kotlova za grijanje.

Pasivna kuća se isplati, nije zaštićeni proizvod, već koncept gradnje, koji je dostupan svima.

Kvalitetnom toplinskom izolacijom u osnovnom konstrukcijskom elementu (kao što su Ytong blokovi) ili dodatnom toplinskom izolacijom može se uštedjeti do 78 posto energije za grijanje ili hlađenje zgrada. Pri gradnji bilo kojeg tipa energetski učinkovite kuće iznimno je važno prevladati toplinske mostove, što se uspješno postiže primjenom Ytong sustava gradnje.

Kuće nulte energije

Iz naziva se može naslutiti da je riječ o kući s nultom potrošnjom energije i nultom godišnjom emisijom ugljičnog dioksida. Takva kuća može biti potpuno neovisna o energetskoj mreži, a ovisno o godišnjem dobu koristi obnovljive izvore energije koji se stvaraju unutar zgrade i ne zagađuju okoliš. Kuće nulte energije proizvode energiju iz obnovljivih izvora, što je jednako energiji utrošenoj unutar kuće. Kuće s nultom emisijom energije podrazumijevaju kuće bez ostatka ugljičnog dioksida, odnosno kuće bez emisija.

Rangiranje efikasnosti kuće

Autonomne kuće

Autonomna ili neovisna kuća normalno funkcionira bez vanjske infrastrukturne podrške. Konkretno, takve kuće nemaju priključke na elektrodistribucijsku mrežu, vodovod, kanalizaciju, komunikacijsku mrežu, a u nekim slučajevima nema ni priključak na javnu mrežu. Energija je u ovom slučaju samo jedan od resursa koji se mora dobiti iz prirode.

Kuće s viškom energije

Kuća s viškom energije tijekom cijele godine sama proizvodi više energije koristeći obnovljive izvore nego što je uzima iz vanjskog okoliša. Višak energije postiže se malim generatorima električne energije, niskoenergetskim tehnikama gradnje poput projektiranja pasivne solarne kuće i pažljivim odabirom lokacije za kuću.

Energetski učinkovita kuća je budućnost

Važno je da razmotrimo sve mogućnosti prilagodbe vlastitog života i života ljudi u zajednici novim izvorima energije i novim načinima štednje energije. Energetski učinkoviti domovi samo su dio globalnog nastojanja da se uštedi energija.

Trenutno u svijetu postoji relativno mali broj energetski učinkovitih kuća i zgrada. Sa svakom novom energetski učinkovitom kućom skupljaju se prijeko potrebna iskustva koja se mogu implementirati u gradnju još učinkovitijih kuća.

Pozitivni građevinski zakoni i propisi, državni poticaji i sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti naših kuća korak su ka izgradnji budućnosti. Gradnja koja će morati poštivati ​​načela energetske učinkovitosti, kako bi se očuvao okoliš i izgradila bolja budućnost za generacije koje dolaze.

xella logo

Popularno