Connect with us

Novosti

DGNB Consultant edukacija – steknite vještine za certificiranje zgrada – rujan 2024.

Objavljeno

on

dgnb poziv


Danas, u Europi, održiva gradnja predstavlja jednu od najznačajnijih i najuzbudljivijih mogućnosti za održivi rast na nacionalnoj, ali i na globalnoj razini.

Održiva gradnja odnosi se na cjelovit, holistički proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, korištenja, upravljanja i obnove objekata temeljen na principu održivosti. Certifikat zelene gradnje jedan je od načina na koji je moguće izraziti svoju predanost održivom razvoju te poslovnoj praksi temeljenoj na ekološkoj osviještenosti, društvenoj odgovornosti i efikasnom iskorištavaju resursa tijekom čitavog životnog ciklusa zgrade.

Zgrade u Europskoj uniji troše otprilike 45% energije i proizvode otprilike 40% stakleničkih plinova. Također, zgrade su odgovorne za 35% potrošnje građevinskog materijala te za 35% proizvodnje otpada u graditeljskom sektoru.

S obzirom da je u tijeku razvijanje i implementacija DGNB sustava koji će biti prilagođen hrvatskom tržištu, predstavljamo Vam jedinstvenu mogućnost edukacije na tom području.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je službeni DGNB System i Academy Partner te je jedini ovlašten na hrvatskom tržištu educirati nove DGNB stručnjake i certificirati prema DGNB-u.
Za ovom edukacijom, kao i za samim certifikatima postoji izniman interes na tržištu od strane investitora.

Ključni razlozi za takav interes su:

 • ozelenjivanje portfelja nekretnina i usvajanje ESG načela,
 • osiguravanje veće vrijednosti nekretnina,
 • bolji uvjeti za korisnike,
 • Sustav je priznat od financijskih institucija pa su povoljniji uvjeti financiranja,
 • isplativije održavanje te
 • ugodnost, zdravlje i sigurnost pri korištenju nekretnina.

KAKO certificirati zgrade? Uz pomoć znanja i kvalifikacije DGNB konzultanta

Kako steći zvanje DGNB konzultanta? Tako što ćete pohađati digitalnu DGNB Consultant edukaciju, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koja se održava na engleskom jeziku tijekom 5 dana – 23./24./25./26./27. rujna 2024. godine od 10:00 – 14:00 sati, putem ZOOM platforme.

PRIJAVNICA za online edukaciju

Edukacija je namijenjena projektantima, inženjerima raznih tehničkih struka, investitorima, proizvođačima građevinskog materijala, developerima, vlasnicima nekretnina, bankarima, kao i predstavnicima javnog i akademskog sektora te mnogim drugim stručnjacima.

Program edukacije se vrednuje u okviru Programa stalnog stručnog usavršavanja s dvanaest (12) sati, a cjenik možete naći ovdje.

DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt.

Najnapredniji je sustav na globalnoj razini zbog sveobuhvatnog pristupa te jedini certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada. Jedini je u skladu s EU regulativama i normama te ne zahtijeva usklađivanje dokumentacije za europsko tržište.

Sustav je usklađen s europskom Uredbom o taksonomiji koja predstavlja klasifikacijski okvir, odnosno kriterije za ocjenu održivosti budućih ekonomskih aktivnosti. To je posebno važno za investitore jer gradnja na takav način predstavlja manji rizik financiranja i nižu kamatu što automatski oslobađa kapital za daljnje investiranje.

DGNB sustav također se razlikuje od svih certifikata temeljem procjene životnog ciklusa zgrada koja uzima u obzir fazu planiranja, izgradnje, korištenja te rušenja zgrade (Life cycle assessment – LCA) te temeljem procjene troškova životnog ciklusa (Life cycle cost – LCC).

Prednosti i vrijednosti edukacije

 • Vrednovanje unutar Programa kontinuiranog stručnog usavršavanja;
 • Nadogradnju stručnih i dodatnih znanja u oblasti održive gradnje i DGNB sustava certificiranja;
 • Povećanje konkurentnosti na tržištu rada i novih profesija;
 • Pristup materijalima s predavanja na engleskom jeziku nakon završene edukacije;
 • Mogućnost polaganja ispita u dva različita termina;
 • Verifikacijski dokument DGNB konzultanta – certifikat (nakon uspješno položenog ispita);
 • Umrežavanje unutar globalne DGNB zajednice;
 • Poboljšanje portfelja konzultantskih i revizorskih usluga kao DGNB konzultant;
 • Korištenje potpisa i logotipa DGNB konzultanta (nakon uspješno položenog online ispita);
 • Vidljivost i promocija na DGNB web stranici.
 • Mogućnost daljnje edukacije i aktivnog sudjelovanja u DGNB projektima.
Hrvatski savjet za zelenu gradnju logo1 hr

Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
+385 1 4886 296
info@gbccroatia.org
www.gbccroatia.org

Popularno