Connect with us

Novosti

Sutra: Godišnja konferencija – Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj

Objavljeno

on

Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – Od pravilnika do tehničkog propisa

U organizaciji konzorcija AccessibleEU se po prvi put u Hrvatskoj organizira središnja nacionalna godišnja konferencija s međunarodnim sudjelovanjem, na temu pristupačnosti unutarnjih i vanjskih prostora izgrađene okoline. Glavni suorganizatori su Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Savez osoba s invaliditetom Hrvatske, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo turizma i sporta, Grad Zagreb, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, a sudjeluju i druge inženjerske komore, udruge osoba s invaliditetom, fakulteti, stručne organizacije i pojedinci specijalizirani za temu konferencije naziva:

Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj – Od pravilnika do tehničkog propisa

Accessibility of built environment in Croatia – from the Ordinance to the Technical Regulation

Konferencija će se održati 7. svibnja 2024. godine u novoj zgradi Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) Ruđera Boškovića u Getaldićevoj ulici 4 u Zagrebu, uživo za ograničen broj sudionika i online na digitalnoj platformi uz prijevod znakovnim govorom.

Konferencija je prvenstveno namijenjena projektantima – ovlaštenim članovima i budućim članovima Hrvatske komore arhitekata i drugih inženjerskih komora, kao i neovlaštenima, predstavnicima institucija državne uprave, članovima akademske zajednice, svim dionicima u temi pristupačnosti izgrađene okoline, proizvođačima i distributerima elemenata pristupačne opreme i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kao krajnjim korisnicima Pravilnika, odnosno budućeg Tehničkog propisa.

plakat najave konferencije koja će se održati 7 svibnja u Regionalnom centru kompetentnosti u Zagrebu
Godišnja konferencija – Pristupačnost izgrađene okoline u Hrvatskoj

Predavanjima i radionicom s umreženjem sudionika, tema pristupačnosti će se predstaviti i obrađivati u najvećoj mjeri vezano na pristupačnost vanjske i unutarnje izgrađene okoline, ali ujedno i vezano na transport, ICT, zakonski okvir i regulativu te standardizaciju, a sve s naglaskom na ljudska prava.

Konferencija je organizirana kao cjelodnevni program. Počinje u 10:00 sati. Predviđena su dva trosatna bloka predavanja s odmorima i ručkom. U drugom dijelu će biti predavanja predstavnika i članova udruga osoba s invaliditetom i drugih te interakcija sudionika umrežavanjem (networking).

Treći dio programa je koncipiran kao svojevrsna praktična edukacijska inovacija. To će biti od 16:00 sati pokazna vježba simulacije evakuacije osoba smanjene pokretljivosti i u invalidskim kolicima i sl. Vježba se organizira u suradnji s Civilnom zaštitom i s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba.

S obzirom da je sve veći broj pitanja pojedinaca, udruga osoba s invaliditetom, predstavnika institucija, projektnih ureda pa i medija, jer kao što vjerojatno znate, Pravilnik o osiguranju pristupačnosti zgrada osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kojeg sam suautor u dijelu teksta i autor svih crteža, nacrta i piktograma, koji je dvadesetak godina u uporabi, od 28. lipnja 2025. godine postaje istoimeni Tehnički propis pa je sudionicima konferencije potrebno stručno obrazložiti sadržajne promjene i način primjene, a ujedno analizirati recentne probleme i predložiti načine njihovih rješavanja.

AccessibleEU Hrvatska – Pristupačnost izgrađenog okoliša u Hrvatskoj, od Pravilnika do Tehničkog propisa (24-WS-HR-01)

Radionica AccessibleEU organizirana je u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Glavna tema je pristupačnost izgrađenog okoliša.

Ciljevi konferencije su edukacijski, stručno-analitički i implementacijski-operativni za poboljšanje svakodnevne prakse inženjera, edukatora u školama i sveučilištima te raznim odjelnim institucijama, predstavnicima udruga i osobama s invaliditetom.

Ciljevi su i u prenošenju najnovijih informacija o nacionalnim i EU propisima, koje u svim tematskim područjima (izgrađeni okoliš, promet, IT i pravno-zakonodavni okvir EU) AccessibleEU izvrsno distribuira nacionalnim stručnjacima, koji ga dalje sinergijski prenose odgovarajućim institucijama i svim pravnim i fizičkim dionicima za uključivost

Pojedinosti o događanju:

  • Ciljana publika: Licencirani arhitekti i drugi inženjeri, članovi udruga, djelatnici ministarstava i drugih upravnih tijela, profesori i studenti, predstavnici medija i drugi.
  • Kada: Utorak, 7. svibnja 2024. od 10:00 (prijava od 9:00)
  • Gdje: Regionalni centar kompetentnosti / Regionalni centar kompetencija, Getaldićeva ulica 4, Zagreb. Prilaz iz dvorišta preko školskog trga.
  • Zemlja: Hrvatska
  • Format: Hibridno. Poveznica za uključenje u YouTube stream će biti objavljena dan prije početka konferencije, u ponedjeljak, 6. svibnja od 10:00 sati na stranici www.kpk.hr, a u funkciji od početka konferencije u utorak, 7. svibnja od 10:00 sati
  • Vrsta događanja: Radionica i sesija uzajamnog učenja
  • Jezik: Hrvatski i engleski jezik
  • Kako sudjelovati: Besplatna registracija
  • Informacije o pristupačnosti: Pristupačno mjesto. Prevođenje znakova na hrvatski jezik.
  • arhitektura, uključivanje

Registrirajte se ovdje

Broj sudionika za sudjelovanje uživo je ograničen, a za online također uz prijave je neograničen

Za organizatora:

Red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.
UIA, UHA, DAZ, HKA, KPKHR, ISES, CERES
Ovlašteni arhitekt i ovlašteni arhitekt urbanist
Ovlašten za rad na zaštićenom kulturnom dobru
Nacionalni ekspert za pristupačnost
Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska

Arhitektonski fakultet Zagreb logo

Sveučilište u Zagrebu / University of Zagreb
Arhitektonski fakultet / Faculty of Architecture
Zavod za arhitekturu / Department for Architecture

Kačićeva 26, HR-10000 Zagreb, Croatia
T. +385 98 230940

info@kpk.hr
miscevic@arhitekt.hr

www.kpk.hr
www.arhitekt.hr

Popularno