Connect with us

Budućnost

Što je futurizam i futuristička arhitektura?

Objavljeno

on

Futuristička arhitektura Guggenheimov muzej u Bilbau, Španjolska

Futurizam je jedan od trendovskih pojmova u ovom dobu. Analizirali smo ovaj umjetnički pokret koji utječe na moderni urbani život i njegove odraze u arhitekturi, te smo pogledali futurističke strukture diljem svijeta te pokušavali odgovoriti na pitanje što je to futuristička arhitektura.

Futuristički pokret nastao početkom 20. stoljeća važan je fenomen koji je utjecao i promijenio mnoga područja književnosti, vizualnih umjetnosti i dizajna. Ovaj koncept s kojim se često susrećemo u našem vremenu jedan je od neizostavnih elemenata u našim životima.

U ovom ćemo članku analizirati koncept futurizma koji je povezan s tehnologijom i znanošću te ćemo se osvrnuti na inspirativne primjere futurističke arhitekture diljem svijeta. Jeste li spremni baciti pogled na futurističke strukture dinamičnih i mobilnih oblika, nasuprot jednostavnim i vitkim dizajnima? Naravno, prvo razgovarajmo o tome kako se pojavio futurizam.

Što je futurizam?

Riječ futurizam dolazi od latinskog “futur” ili “futura”. Ovaj pokret koji je prvi upotrijebio talijanski pjesnik Flippo Tommaso Marinetti 1900-ih, a pojavio se u slikarstvu, kiparstvu i književnosti u Italiji, pokušava istovremeno izraziti dojmove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Filozofija futurizma suštinski se pojavila kao protestni umjetnički pokret. Ovaj pokret koji proučava sve što se tiče budućnosti u sociološkom, psihološkom, ekološkom i tehnološkom smislu također je disciplina. Cilj ove discipline je stvoriti održivu i inovativnu budućnost u smislu čovječanstva. Poznati futuristički umjetnici su Giacomo Balla, Umberto Boccioni, David Burliuk, Vladimir Mayakovsky, Ardengo Soffici.

Ovaj pokret vidljiv je u poljima arhitekture i dizajna kroz moderne gradove koji konkretiziraju snagu tehnologije.

Futuristička arhitektura: dinamičke strukture

Jedno od glavnih svojstava futurističke arhitekture je tok i kretanje u dizajnu. Prije futurističkog pokreta dizajn je imao vitke linije i kvadratne ili pravokutne oblike. Futurizam je uključivao jedinstvene kutove, ovalne linije, oštre rubove, trokute i kupole u strukturama.

Ovaj pristup koji strukturalne elemente preuzima iz okoline naglašava dojam održavajući kontinuitet struktura svojim dinamičnim oblicima. Estetski prihvaćajući tehnološki razvoj, ovaj pokret koristi staklena dizala, metalne komponente i mehaničke elemente. Pogledajmo neke od atraktivnih primjera futurizma diljem svijeta.

  1. Guggenheimov muzej

Guggenheimov muzej u Bilbau u Španjolskoj jedna je od najpoznatijih građevina suvremene arhitekture. Kao jedan od najvećih muzeja u Španjolskoj, ova struktura pripada Zakladi Guggenheim. Ovaj muzej svojim je stilom dekonstruktivizma inspiracija drugim sličnim građevinama diljem svijeta i umjetnički je vrlo vrijedan.

  1. Kibertekturno jaje

Cybertecture Egg (Cyber Smart Egg) je u Mumbaju, Indija. Ova struktura koju je dizajnirao svjetski poznati arhitekt James Law slična je samodostatnom organizmu. Izgleda poput jajeta, ova zgrada ima atraktivna dizajnerska svojstva kao što su nebeski vrtovi, farme PV solarnih panela, pametne staklene fasade i sustavi za recikliranje vode.

Ova struktura inspirirana temama kao što su ekosustav i razvoj života legenda je dizajna i inovacija.

  1. Kunsthaus Graz

Kunsthaus Graz (Muzej umjetnosti u Grazu) u Grazu u Austriji ima strukturu potpuno drugačiju od običnih muzejskih dizajna. Ova struktura s izrazito heterodoksnom strukturom u odnosu na tradicionalnu arhitekturu Graza naziva se “prijateljski vanzemaljac”.

Ovaj umjetnički muzej, koji plijeni pozornost različitim građevinskim materijalima i revolucionarnom formom, blista inovativnim stilom koji nazivaju stigmatiziranom arhitekturom u središtu grada. Ova divovska zgrada ima organski dizajn izgrađen od reflektirajućih plavih akrilnih ploča.

  1. Futuroskop

Futuroscope ili Parc du Futuroscope je zabavni park u Poitiersu u Francuskoj koji se temelji na multimedijskim, audio-vizualnim tehnikama i kinematografiji. Ovaj tematski park koji pali inspiraciju vodi posjetitelje u fantastične svjetove.

Slogan ovog parka, koji je osnovan 1987. godine, je “ukrotiti budućnost”. Ovaj ambiciozni stav naglašen je kroz arhitekturu parka, a park je osmišljen strukturama bizarnih oblika u obliku kristala, kocke ili položenih cijevi koje kao da iskaču iz zemlje.

  1. Galaxy Soho

Galaxy Soho u Pekingu, glavnom gradu Kine, izgrađen je između 2009.-2012. Dizajnirana od strane svjetski poznate arhitektice Zahe Hadid, ova struktura inspirirana je “beskonačnim naborima” u svom stvaranju.

Kao jedan od simbola Kine, ova zgrada zapravo je zabavni i trgovački centar. Galaxy Soho, koji se prostire na 330 tisuća četvornih metara, izgleda poput svemirskih luka iz znanstveno-fantastičnih filmova. Fluidni mostovi i hodnici ove strukture čine da se posjetitelji osjećaju kao da hodaju u prostoru.

Popularno