Connect with us

Materijali

Osnovne prednosti gradnje drvetom. Da li ste znali..?

Objavljeno

on

Značajne prednosti gradnje drvenih objekata

Potreba za povratkom prirodi, kao i širenje svijesti o nužnosti upotrebe prirodnih materijala i održivog razvoja, potaknula je građevinsku industriju na nove, izazovne i do sada neviđene projekte.

  • EKOLOŠKE – prirodni materijal koji upija ugljični dioksid, čisti zrak i smanjuje emisiju štetnih plinova na globalnoj razini. Na taj način drvo utječe na zaštitu okoliša i ublažavanje sve izraženijih klimatskih promjena kojima smo izloženi. Drvo je materijal koji apsorbira vlagu u vlažnim razdobljima i oslobađa je tijekom sušnih razdoblja, stvarajući izvrsnu mikroklimu za život i rad. Materijal je biorazgradiv, obnovljiv i zahtijeva znatno manje energije za upotrebu i prijevoz u usporedbi s betonom, čelikom i aluminijem, koji su dominantni građevinski materijali.
  • EKONOMSKE – drvo je jeftiniji resurs u usporedbi s drugim dominantnim građevinskim materijalima. Eksploatacija, obrada i prijevoz obavljaju se puno manjom energijom i vremenom. Primjerice, beton je četiri puta teži i za njegovu upotrebu potrebno je puno više energije nego za drvo. Ekonomičnost drveta ističe se i činjenicom da je riječ o obnovljivom izvoru koji nikada neće nestati uz planiranu obnovu.
  • EMOTIVNE – drvo je dio prirode i kao takvo unosi prirodu u svaki objekt u kojem se nalazi. Zamislite da je cijeli objekt izgrađen od drveta, jasno je koliko pozitivno utječe na čovjeka. Toplina i ugođaj koje pruža čine ljude sretnijima, zadovoljnijima i produktivnijima. Izmjenjivanje života u drvenim i betonskim zgradama potvrdilo je ove tvrdnje. Djeca u školama postižu bolje rezultate, zaposlenici u uredima su zadovoljniji i produktivniji. Emocije su najbolji pokazatelj vrijednosti. A kada je riječ o drvu, emocije su uvijek visoke na skali iskustava.
  • ESTETSKI – nasuprot hladnim betonskim strukturama, drveni neboderi nisu samo emotivno prihvatljivi, već su i estetski privlačniji. Lamelirano drvo omogućilo je izgradnju čvršćih i složenijih građevinskih objekata. S druge strane, to drvo je jednostavno za obradu i omogućilo je stvaranje zahtjevnijih oblika. Lukovi i svodovi omogućili su slobodu dizajniranja i izgradnje. Kombinacija udobnosti, uživanja i ljepote rezultirala je pobjedničkom formulom za izgradnju takvih objekata.

Sve češća pojava drvenih objekata

Ako moramo nešto reći nakon svega, neka to bude ovako. Od početka do danas prošli smo dug put, većinom dobar. Dospjeli smo u novi milenij i sada je vrijeme za skretanje s puta i polagano se vratiti na početak. Natrag prirodi. Među biljke i drveće. Da zajedno dišemo i čuvamo jedni druge. Sudeći po sve češćoj pojavi drvenih građevina, na dobrom smo putu samopomoći.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinarka

Popularno