Connect with us

Energetska efikasnost

Prednosti ugradnje akumulacijskih spremnika uz kotlove na biomasu

Objavljeno

on

veliki crni akumulcijski spremnik

U današnjem svijetu koji sve više teži održivim energetskim rješenjima, ugradnja akumulacijskih spremnika tip CAS, CAS-S, CAS-B i CAS-BS uz kotlove na biomasu predstavlja ključnu inovaciju u energetskom sektoru za kućanstva, komercijalne objekte i centralne toplinske sustave. Ovi spremnici nude niz prednosti i koristi koje se protežu od uštede energije do povećane efikasnosti i smanjenja troškova.

Povećana efikasnost i bolje iskorištenje kotlova na biomasu

Jedna od glavnih prednosti ugradnje akumulacijskih spremnika uz kotlove na biomasu jest povećana efikasnost kotlova tj. bolje iskorištenje samog goriva. Uobičajeno je da se sustavi grijanja na biomasu, naročito na kruto gorivo, koriste periodično, te da se biomasa loži u određenim vremenskim intervalima, kada je grijanje potrebno. Međutim, bez akumulacije, ovi sustavi mogu biti manje efikasni, jer kada termostat ugasi grijanje, a u kotlu se još uvijek nalazi gorivo, ono se ne iskorištava optimalno.

Veliki sivi kotao za grejanje u prostoriji
Kotao za grejanje/ Foto: Centrometal

Ugradnjom akumulacijskih spremnika, višak energije koji se proizvodi tijekom izgaranja goriva može se pohraniti za kasniju uporabu, dok kotao radi s maksimalnom učinkovitosti. Ovo je posebno korisno u slučajevima kada je potrošnja energije varijabilna, što je gotovo uvijek kod kućnih sustava grijanja. Fleksibilnost u korištenju pohranjene energije omogućuje prilagodbu potrebama korisnika, što rezultira efikasnijim i ekonomski isplativijim sustavima grijanja. Također, akumulacijski spremnik eliminira jednu od vrlo čestih negativnih strana sustava grijanja, a to je predimenzioniranje kotla.

Ugradnjom odgovarajuće veličine akumulacijskog spremnika i kotao i sustav grijanja radi optimalno, tj. efikasno, neovisno o ugrađenoj veličini kotla. Veličine akumulacijskog ovise o vrsti goriva i veličini ložišta kotla. Za drvo, klasično izgaranje potrebno je minimalno 30 litara po kW snage kotla, za pirolitičke kotlove minimalno 50 litara po kW, za kotlove na drvenu sječku minimalno 12 litara po kW, a za kotlove na pelete minimalno 10 litara po kW volumena akumulacijskog spremnika.

Smanjenje troškova i očuvanje okoliša

Jedna od ključnih koristi ugradnje akumulacijskih spremnika uz kotlove na biomasu je smanjenje troškova. Korištenje pohranjene energije omogućuje optimizaciju korištenja biomase, što rezultira manjim potrebama za dopunu gorivom i smanjenjem operativnih troškova. Osim toga, smanjenje potrošnje energije dovodi i do manjeg utjecaja na okoliš, smanjujući emisije stakleničkih plinova i negativne ekološke posljedice.

tri velika siva rezervoara za centralni toplotni sistemi
Rezervoari za centralni toplotni sistem / Foto: Centrometal

Optimizacija centralnih toplinskih sustava

Ugradnja akumulacijskih spremnika posebno je važna u centralnim toplinskim sustavima gdje se energija distribuira na više lokacija. Korištenjem velikih spremnika (10.000 do 200.000 litara ili prema potrebi), moguće je bolje uskladiti proizvodnju i potrošnju energije na različitim lokacijama, što rezultira optimiziranijim radom sustava i boljim iskorištenjem dostupnih resursa.

Zaključak

Ukratko, ugradnja dobro dimenzioniranih akumulacijskih spremnika uz kotlove na biomasu donosi brojne koristi i prednosti kako kućanstvima, tako i komercijalnim objektima te centralnim toplinskim sustavima. Povećana efikasnost, smanjenje troškova i očuvanje okoliša samo su neki od razloga zbog kojih je ovo energetsko rješenje postalo nezaobilazno u modernim sustavima grijanja i hlađenja. U konačnici, investicija u akumulacijske spremnike predstavlja pametan korak prema energetski održivoj budućnosti.

Centrometal logo

Centrometal d.o.o.
Glavna 12, 40306 Macinec, Hrvatska
www.centrometal.hr

Popularno