Connect with us

Interijer

Moderan i suvremeni stil uređenja interijera-sličnosti i razlike

Objavljeno

on

Suvremeni stil uređenja inetrijera

Većini ljudi izrazi moderno i suvremeno zvuče kao da znače isto, što u osnovi potvrđuje i sam rječnik, jer se te riječi smatraju sinonimima. Međutim, za dizajnere i stručnjake za dizajn interijera, izrazi moderni i suvremeni stil odnose se na dva različita stila dizajna. Pa da vidimo o čemu se radi.

Što je moderan stil?

Moderni stil je dizajn i dekor pokreta modernizma koji je započeo krajem 19. stoljeća. Vođen njemačkom školom dizajna Bauhaus i naglaskom skandinavskog dizajna na jednostavnosti i funkciji, moderni stil uređenja ima dugu povijest. Općenito govoreći, moderan dekor nastao je i čvrsto ukorijenjen u prvoj polovici 20. stoljeća. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća rađa se moderni stil srednjeg vijeka kojeg karakteriziraju jednostavni, funkcionalni drveni komadi izrađeni od tikovine sa zaobljenim dizajnom. No, osim tikovine, korišteni su ružino i hrastovo drvo, ali i drugi materijali među kojima su dominirali metal, staklo i vinil, čijom kombinacijom su nastali unikatni komadi namještaja i drugačiji dekor.

Kako se pojavio neposredno nakon Drugog svjetskog rata, bio je rezultat želje tadašnjih dizajnera koji su nastojali razviti i stvoriti nešto novo, te masovno ujediniti sve tehnologije koje su bile dostupne tijekom dvadesetih godina XX. stoljeća.

Nakon modernog dizajna srednjeg vijeka, tijekom sedmog i osmog desetljeća 20. stoljeća javlja se postmodernizam. Dok moderno sredinom stoljeća dosta nalikuje modernom dizajnu sa strateški dodanim mrljama jarkih boja, postmodernizam nije. Postmodernizam je hrabar, krši sva pravila tradicije, ima u sebi određenu hirovitost i ironiju. Radi se više o obliku nego o funkciji, što je potpuna suprotnost praktičnim značajkama koje se nalaze u klasičnom modernom dizajnu.

Što je suvremeni stil?

Ono što se naziva suvremenim stilom postalo je popularno 1970-ih, otprilike u isto vrijeme kad je i postmodernizam postao popularan. Izvorno je bio spoj stilova prije nego što je postao prepoznatljiv sam po sebi. Suvremeni dizajn posudio je elemente iz modernizma i postmodernizma. Također je sakupio ideje iz mnogih drugih stilova kao što su Art Deco, Dekonstruktivizam, Futurizam i drugi. Pa ipak, “suvremeni” stil se uvijek mijenja. Kako svako desetljeće prolazi, današnji trendovi dekoriranja uvijek će se smatrati suvremenima. Nije nužno vezan za određeno razdoblje na isti način kao moderni stil. Umjesto toga, to je stil koji se neprestano razvija i odražava ono što se događa danas.

Ključne sličnosti

Postoje slične značajke u oba stila. Ovo je mjesto gdje veliki dio zabune dolazi od pokušaja da ih razlikujemo. Oba stila preferiraju jednostavne, prazne prostore s glatkim, čistim linijama i umjetničkim štihom.

Niti jedan stil ne preferira kitnjaste dizajne ili teške elemente. U oba stila, sofe, stolice i otomani imaju izložene noge. Svaki gravitira prema reflektirajućim površinama kao što su izloženi metali i staklo. Također ćete pronaći obilje izloženog drva u oba stila, od konstrukcijskih greda do završnih stolova od neobrađenog drva s metalnim pločama.

Ključne razlike

Moderni stil uređenja interijera smatra se toplim, udobnim i usmjerenim na funkcionalnost. Namještaj i dekor sadrže prirodne elemente, poput drveta i ratana. Aerodinamične siluete modernog namještaja dugačke su i niske sa snažnim linijama i suženim nogama. Moderne boje često su prigušene i zemljane.

Suvremeni stil je elegantan, ali i više dekorativan s mnogo oblina. Stolovi i drugi dijelovi obično imaju glatku, sjajno lakiranu ili sjajnu završnicu, ili su izrađeni od kroma ili stakla. Poželjne su kontrastne boje poput crne i bijele. Međutim, suvremena shema boja također može biti neutralna s potezima odvažnih, zasićenih tonova.

Kada odabrati moderan umjesto suvremenog stila?

Budući da se moderni stil fokusira na elemente dizajna iz prve polovice 20. stoljeća, za ovaj stil će se odlučiti svi oni koji uživaju u estetici tog razdoblja. Razdoblje koje karakteriziraju izrazito funkcionalni elementi i prirodne boje. A što se tiče namještaja, izbor će pasti na moderan namještaj i dekor iz modernog srednjeg vijeka te će biti savršen za one koji preferiraju tematsko uređenje, koje se razlikuje od sobe do sobe.

moderan stil uredenja interijera 1
Moderni stil uredjenja interijera / Foto: freepik.com

Suvremeni stil dizajna najprikladniji je za ljude koji vole ići ukorak s trenutnim trendovima u uređenju i ukrasima i voljni su (i imaju proračun) mijenjati se s vremenom. A najbolji je za one koji vole oštre kontraste i zakrivljene linije koje se tako često nalaze u suvremenom dizajnu. Suvremeni stil je za one kojima su oblik i dekoracija važniji od funkcije.

Tko je stariji, pitate se

Moderni dizajn pojavio se krajem 19. stoljeća s pokretom modernizma u Europi, dok se suvremeni dizajn pojavio kasnije u 1970-ima. Što dom čini suvremenim? Suvremeni domovi imat će stilove koji uključuju nekoliko različitih razdoblja, uključujući modernizam, postmodernizam, art deco i futurizam. Sheme boja sadržavat će crno-bijele i zaobljene ukrase koji se više fokusiraju na dekor nego na funkciju.

Jesu li moderni i moderni srednji vijek isto?

Moderna i moderna sredinom stoljeća vrlo su različiti dizajni. Moderna sredina stoljeća minimalistička je i karakterizirana neutralnim tonovima, dok suvremena uključuje zakrivljeniji namještaj i dekor s hrabrijim bojama.

Iako ih često miješamo, složit ćete se da su to dva različita stila. Imajte to na umu kada želite renovirati prostor. Zapamtite, važno je li vaš izbor moderan ili suvremen stil. Ukoliko niste sigurni što odabrati, posavjetujte se s dizajnerom i budite sigurni da će vaš interijer izgledati baš onako kako ste željeli.


Popularno