Connect with us

Novosti

Praktični vodič za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Objavljeno

on

narančasti grafički prikaz

Budući da je građevinarstvo veliki potrošač energije, jedan od važnih ciljeva je informirati javnost o važnosti rješavanja tog problema i pomoći u rješavanju tog izazova u smislu davanja savjeta, informacija i važnih poticaja. Upravo iz tih razloga nastao je ovaj vodič za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Cilj vodiča

Cilj ovog vodiča je pružiti sveobuhvatne informacije o energetskoj obnovi višestambenih zgrada kako bi se educirali relevantni dionici u tom procesu. Osim toga, vodič služi kao korisno uporište za sve koji su zainteresirani za obnovu zgrada te pruža jasne smjernice za uspješnu provedbu energetske obnove.

Ovaj dokument je namijenjen predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada, upraviteljima zgrada i ostalima koji su zainteresirani za temu energetske obnove.

Nastanak ovog vodiča je rezultat projekta Retrofit HUB, tijekom kojeg je tim GBC Croatia u suradnji s partnerima iz Mađarske i Poljske, od rujna 2021. do siječnja 2024. godine, proveo niz aktivnosti kako bi prikupio ključne informacije o energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Kako vodič može pomoći

Glavna svrha ovog dokumenta je olakšati suvlasnicima i upraviteljima proces energetske obnove kroz korake opisane u Poglavlju 5, pod nazivom “Koraci za energetsku obnovu višestambenih zgrada”. Ovdje se pružaju smjernice za donošenje odluka o tehničkim rješenjima za obnovu, kao i praćenje provedbe tehničkih aktivnosti kako bi se osigurala visoka razina kvalitete. Stoga, vodič treba shvatiti kao praktičan alat, a ne kao udžbenik, koji se koristi prema potrebama i interesima u različitim fazama procesa obnove.

Što čini energetsku obnovu

Važno je istaknuti da se energetska obnova sastoji od tri ključna dijela:

1. Energetska obnova vanjske ovojnice, čiji je cilj smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje putem:

  • Toplinske izolacije neprozirnih dijelova poput vanjskih zidova, podova i krovova;
  • Zamjene prozirnih dijelova poput vrata i prozora.

2. Energetska obnova tehničkih sustava kao što su grijanje, hlađenje i rasvjeta;

3. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kako bi se zadovoljio što veći dio energetskih potreba zgrade.

Tehnička rješenja koja su prikazana u vodiču nisu jedina moguća niti raspoloživa, već su odabrana kao najprimjenjivija u Hrvatskoj prema mišljenju GBC Croatia i partnera na projektu.

Kako doći do vodiča

Ako ste razmišljali o podizanju i postizanju energetske učinkovitosti vašeg objekta, korisne informacije u tom smjeru možete pronaći u ovom vodiču. Sam vodič možete preuzeti na ovoj poveznici.

Dodatne dokumente i informacije

Ako želite saznati dodatne informacije o projektu energetske obnove višestambenih zgrada, sve to , kao i dokumenta možete vidjeti na stranici Retrofit HUB-a.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju logo

Hrvatski savjet za zelenu gradnju
Ul. grada Vukovara 274, 10000 Zagreb
+385 1 4886 296
info@gbccroatia.org
www.gbccroatia.org

Popularno