Connect with us

Materijali

Boja za pločice – za novi izgled i sjaj

Objavljeno

on

Boja za pločice
Photo by La Miko from Pexels

Boja za pločice vašoj kuhinji ili kupaonici može dati čist, novi izgled. Bojanje pločica je jednostavno, učinkovito i pristupačno. Može drastično smanjiti troškove renoviranja umorne kupaonice ili čak kuhinje. Ovo brzo i isplativo rješenje možete isprobati u vlastitom domu. Bilo da ste naslijedili zastarjelu shemu ili tražite vikend projekt za transformaciju prostora, boja za pločice može biti rješenje za vaše pločice.

Boja za pločice – korisni savjeti

Pločice možete obojiti sami, bilo da su porculanske, keramičke ili staklene. Samo se trebate opremiti odgovarajućom bojom za pločice, alatima i opremom. Uspješni rezultati ovise o odabiru prave, visokokvalitetne boje, pri čemu su specifične boje za pločice najbolji izbor. Uvijek slijedite upute proizvođača.

Mogućnosti boja za pločice mogu biti ograničene, pa ako želite određenu nijansu, premažite pločice visokokvalitetnim temeljnim premazom na bazi otapala i koristite boju visokog ili polusjajnog sjaja za završni sloj.

Prije bojanja potrebno je temeljito očistiti masnoću i mrlje od hrane na pločicama odgovarajućim sredstvima za čišćenje. Nakon čišćenja potrebno je nanijeti odgovarajući temeljni premaz. Pustite da se temeljni premaz potpuno osuši, a zatim lagano izbrusite kako biste osigurali prianjanje boje na površinu. Uklonite svu prašinu prije početka nanošenja gornjeg sloja.

Kada počnete bojati, prvo pazite da umočite samo kraj kista u boju za pločice kako biste spriječili pretjerani rad i obrišite višak. Ako vam šablona curi, to je znak da ima previše boje. Također možete razmisliti o korištenju spužvice umjesto četke. To vas općenito sprječava da koristite previše boje i olakšava pokrivanje velike površine u kratkom vremenu.

Vježbajte koristiti svoj predložak na rezervnoj pločici ili papirnatom tanjuru. Može potrajati nekoliko pokušaja da svladate tehniku, stoga provjerite znate li što radite prije nego što se uhvatite u koštac s pločicama. Počnite s manje vidljivim pločicama i uhvatite se onih u sredini tek kada ste sigurni da znate što radite. Vrlo je važno ostaviti boju da se suši najmanje 24 sata ili duže ako je proizvođač to označio na boji.

Četke i boja za pločice
Četke i boja za pločice / foto: pexels.com

Vrste boja za pločice

Razumijevanje glavnih vrsta boja za pločice može vam pomoći da odaberete najbolju za svoj projekt.

Jednokomponentna epoksidna boja: s jednokomponentnim epoksidima lako je raditi jer više slojeva nije potrebno. Jednobojni epoksidi su proizvodi koji suše na zraku. Nasuprot tome, višefazni epoksidi stvrdnjavaju se kemijskim postupkom. Neki jednokomponentni epoksidi dostupni su u obliku spreja.

Dvokomponentna epoksidna boja: Nakon što se jedna komponenta pomiješa s drugom komponentom, dobivena tvar se četkom ili valjkom nanosi na pločicu. Dvokomponentne epokside obično je lakše pronaći, pa je dostupno više izbora.

Dvoprocesna boja: Ova vrsta boje za pločice zahtijeva dva odvojena koraka. Prvo nanesite vezivno sredstvo. Drugo, nanesite gornji sloj. Dvoprocesna boja za pločice je jaka i dugotrajna.

Popularno