Connect with us

Novosti

Biokovo – Imotska jezera proglašena trećim hrvatskim UNESCO geoparkom

Objavljeno

on

Park prirode Biokovo foto Ivo Pervan arhiv ppb

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izvijestilo je da je na sjednici Izvršnog odbora UNESCO-a, koja je bila 219. po redu, a održana je od 13. do 27. ožujka 2024. godine, proglašen je treći geopark u Hrvatskoj – Geopark “Biokovo – Imotska jezera”.

Nominacija Geoparka „Biokovo – Imotska jezera“ za UNESCO-ov svjetski geopark prihvaćena je tijekom 8. sjednice Vijeća UNESCO-vih svjetskih geoparkova, održane 4. i 5. rujna 2023. godine u Marakešu (Maroko). Izvršni odbor službeno je potvrdio i proglasio ovaj novi geopark u Hrvatskoj, čime je postao treći hrvatski geopark, uz Geopark “Papuk” i Geopark “Viški arhipelag”

Ministarstvo je čestitalo Parku prirode Biokovo, Gradu Imotskom, općinama i svim stanovnicima ovoga kraja na iznimnom uspjehu.

Važnost UNESCO-vih svjetskih geoparkova

Svjetski geoparkovi UNESCO-a posebna su mjesta od geološke važnosti na globalnoj razini. Cilj programa je zaštita geoloških vrijednosti, ali i upravljanje tim područjima kroz edukaciju i aktivnosti koje promiču održivi razvoj lokalne zajednice.

Geološka i biološka raznolikost

Ovo područje obiluje raznolikim geološkim tvorevinama iz raznih razdoblja Zemljine prošlosti, ali i bogatom biološkom raznolikošću i iznimnom kulturnom baštinom. Zbog toga je ovo područje postalo treći UNESCO geopark u Hrvatskoj.

Poticaj za očuvanje i razvoj

Ovim priznanjem geološki i geomorfološki jedinstveno područje dinarskog krša Parka prirode Biokovo i Imotska krajina dobiva snažan poticaj za očuvanje georaznolikosti i daljnji održivi razvoj lokalne zajednice.

Popularno